vrijdag 27 juli 2012

Stamsund

Langzaam glijdt het statige cruiseschip van de Hurtigruten het haventje van Stamsund uit. De Midnatsol, één van de elf schepen die de meer dan honderd jaar oude route tussen Bergen en Kirkenes onderhoudt, torent overal hoog boven uit. Op het bovendek staan mensen aan de reling te kijken. Pas als het reusachtige schip, dat tevens dienst doet als veerboot en vrachtschip, richting de horizon koerst lijkt alles weer z’n normale verhoudingen terug te krijgen. De huizen in het dorp, de karakteristieke donkerrode vissershuisjes op palen in het water en het witte havenkantoor zijn opeens niet meer zo nietig.  


Een enkeling blijft staan om te zien hoe het schip in de verte verdwijnt. Nu alle bedrijvigheid achter de rug is keert de stilte snel terug. De zon weerkaatst in het water. De lucht proeft droog en zoutig. Ongrijpbaar helder licht tekent de ruwe bergen af en schijnt op de lager gelegen graslanden. Het is dit bijzondere licht dat al sinds jaar en dag kunstenaars van over de hele wereld naar de Lofoten doet trekken. Er wordt beweerd dat het zó speciaal is dat het niet in verfkleuren vastgelegd kan worden.


een veerboot meert aan
meeuwen en toeristen
laten zich horen

4 opmerkingen:

 1. mooie, kleurrijke impressie Marleen!
  groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sorry I must write in English-
  but this is a lovely post and I enjoy the haiku very much. It reminds me of when I was about 12 years old and we were visiting the Netherlands and took a ferry to Denmark. A ferry is not nearly as large as a cruise ship of course but the colors you describe remind me of that day.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thank you very much CailinMarie, nice to read about your memory.
  PS. English is really no problem! :)

  BeantwoordenVerwijderen