zondag 18 maart 2012

oude meesters (7)

In de rubriek 'oude meesters' wordt eens per maand een haiku van één van de Japanse haikumeesters onder de (mijn) loep genomen. Wat vind ik ervan, wat haal ik eruit, wat doet het met me? Reacties zijn van harte welkom!


Hoe doodeenvoudig
verscheen vandaag de lente:
een zachtblauwe lucht.
Kobayashi Issa (1763-1827)


Een bescheiden, weinig opvallende of spannende haiku, maar herkenbaar als de typische stijl van de boerenzoon die een groot haikumeester werd: Kobayashi Issa. Hij schreef over de mens in zijn gewone leven, in huis en op de akker. Bekend zijn zijn vele haiku's over kleine dieren als kikkers, mussen, en vliegen. En hoewel die me persoonlijk wat minder aanspreken, doet de haiku die ik deze maand heb uitgekozen me wel degelijk wat. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoud, die, zoals veel vaker in een haiku, even misleidend als aantrekkelijk is.


Er is altijd maar één echte eerste lentedag, en als het zover is dan bestaat daar ook geen twijfel over, iedereen is er zich van bewust. Issa maakt duidelijk dat er eigenlijk weinig voor nodig is, het begin van de lente kan er zomaar zijn. En inderdaad, iets eenvoudiger als een zachtblauwe lucht die je dat gevoel geeft is er haast niet.
Voor mij is het de kersenboom achter ons huis die van de één op de andere dag vol knoppen zit. Of de eerste keer buiten zitten op een stoel uit de keuken. Maar ook die paar spontaan opgekomen krokussen in het gazon. Of de aarzelende, maar onwaarschijnlijk mooie eerste tonen van een merel, die eerder deze maand, even na zessen 's morgens, helemaal voor mij alleen begon te zingen.
En wat is het voor jou?
[Bronnen: De bundels 'Oude Emmer, verhoor mijn gebed' van Ad Beenackers, met 150 poëziebesprekingen, 500 haiku's, tanka's en dichtregels. Uitgeverij IJzer, Utrecht. ISBN 9074328806.   en 'Haiku. Een jonge maan' van J. van Tooren. Uitgeverij Meulenhoff. ISBN 9029027649]

2 opmerkingen:

 1. Hoi Marleen,
  dit is nu een haiku, die me nooit veel deed, terwijl zijn haiku's over diertjes me kunnen ontroeren. Maar vandaag is de lucht helemaal zachtblauw en ik dacht aan deze haiku, omdat ik die al eerder op je blog had gelezen en ja, ik herken nu veel meer in jouw beleving van de haiku: mooi!
  In het eerste zonnetje in de tuin zitten, soms al in februari, zo begint mijn lente meestal.
  groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Ria,

  ik denk dat het moment wanneer je een haiku leest, en de stemming waarin je bent, best invloed kan hebben op de mate van waardering. In dit geval gaat dit dus op!
  Bedankt voor je reactie,

  groetjes, Marleen

  BeantwoordenVerwijderen